FC Groningen

FC GRUNINGEN-05FC GRUNINGEN-06FC GRUNINGEN-04

 

 

 

 

 

 

FC Groningen is ontstaan in 1971 Toen de het Groningse GVAV de Eerste divisie bereikte en toe was aan een nieuwe uitstraling en nieuwe naam voor het betaalde voetbal. Dat jaar promoveerde de club voor de eerste keer naar de Eredivisie. maar dit kon helaas niet al te lang standhouden en na een epische finale tegen PSV werd de club weer gedegradeerd. Belangrijke namen van de spelers destijds waren de broers Ronald en Erwin Koeman, jan van Dijk en Peter Houtman. Met behulp van deze spelers en onder de zielende leiding van trainer Theo Verlangen het Europees voetbal bereikt. Helaas werd de club al in de tweede ronde uitgeschakeld door Atletico Madrid.

In de daaropvolgende jaren kreeg FC Groningen de beschikken over ander voetbalhelden zoals John de Wolf, Rene Eijkelenkamp en Peter Houtman.

Alhoewel er op alle fronten kan worden gezegd dat er goed voetbal gespeeld werd door de club bleven overwinningen uit. Daarnaast kreeg de club in 1989 ook nog eens te maken met een zwartgeld affaire waarin de clubleiding zwaar onder vuur kwam voor het aannemen van zwart geld voor spelers en loonbelastingfraude.

In 1990 kwam de club weer in positief vaarwater en dit werd het tot dan toe meest succesvolle seizoen sinds de oprichting van FC Groningen. In 2005 kwalificeerde FC Groningen zich voor de tweede maal voor de UEFA cup waarin ze goed spel leverde maar helaas niet doorstroomden naar de volgende ronde.

FC Groningen trok in 2010 de rasechte Groninger Pieter Haanstra aan als nieuwe hoofdcoach. Onder zijn bezielende leiding klom FC Groningen. Het behaalde opnieuw de play-offs maar wist het niet te winnen.

Tot op heden blijft FC Groningen een club die zeker de aandacht blijft vragen. Alhoewel er goed voetbal gespeeld wordt en ze altijd veelbelovende jonge talenten weten te scouten hebben ze tot op heden nog geen finale mogen spelen.

De club beschikt over een trouwe schare fans die hun club door dik en dun steunen en van iedere thuiswedstrijd een feestje maken. Gehuld in clubkleuren groen-wit is het voetballegioen van Groningen een graag geziene gast bij de andere clubs en staat een wedstrijd tegen FC Groningen garant voor veel voetbalplezier op topniveau.